?ΦΩΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ? του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών & του 1ου Ιπποκρατείου Λυκείου ΚΩ

geniko lykeio fwto ergasia slighter

Η πιο συχνή ερώτηση που δεχόμαστε από άντρες είναι «Μπορούν να απευθυνθούν στο Κέντρο Συμβουλευτικής και άντρες;» και όταν η απάντηση μας είναι αρνητική, η επόμενη ερώτηση είναι «και που μπορούν ν? απευθυνθούν;» Παρά τη χιουμοριστική, περισσότερο, διάθεση που υπάρχει πίσω απ? αυτές τις ερωτήσεις, αληθεύει ότι και οι άντρες, αρκετά συχνά, αποτελούν θύματα βίας από τη σύντροφο τους, όσο παράξενο και ν? ακούγεται. Ωστόσο, δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια σχεδιάζονται, χρηματοδοτούνται και υλοποιούνται καμπάνιες κι εξειδικευμένα προγράμματα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και μόνο. Είναι γεγονός ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά θυμάτων βίας είναι οι γυναίκες.

Η θυματοποίηση των γυναικών έχει τις ρίζες της, ιστορικά και κοινωνιολογικά, στις αντιλήψεις και προκαταλήψεις που επικρατούν για τους ρόλους και τα χαρακτηριστικά που συνδέονται με τα φύλα. Το γυναικείο φύλο, ανέκαθεν, συνδεόταν με τα χαρακτηριστικά της υπομονής, της ανοχής, της οικογενειακής συνοχής και ενότητας, της συναισθηματικής και οικονομικής εξάρτησης, σε αντίθεση με τα χαρακτηριστικά της κυριαρχίας, εξουσίας, σωματικής και οικονομικής δύναμης, ανεξαρτησίας και γοήτρου που αποδίδονται στον ανδρικό φύλο. Τα χαρακτηριστικά αυτά, διαχρονικά, διαμόρφωναν με τη σειρά τους τις αντίστοιχες θέσεις των φύλων στον τομέα της εργασίας, της οικογένειας αλλά και της δημόσιας ζωής και επακόλουθα την ποιότητα των σχέσεων μεταξύ τους.

Η γυναίκα εγκλωβισμένη στα παραπάνω κοινωνικά στερεότυπα και συχνά οικονομικά εξαρτημένη λάμβανε και λαμβάνει «θριαμβευτικά» το ρόλο του «θύματος» και όχι του «θύτη» στα σκηνικά βίας.

Παρά το γεγονός ότι, φαινομενικά τουλάχιστον, η θέση της γυναίκας τις τελευταίες δεκαετίες έχει βελτιωθεί σε πολλούς τομείς, ενδιαφέρον παρουσιάζει η καταγραφή των αυξημένων περιστατικών έμφυλης βίας. Ιδιαίτερα δε, αν αναλογιστεί κανείς ότι η βία αποτελεί την πιο συχνή αιτία τραυματισμού των γυναικών απ? ότι, στο σύνολο τους, τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα ή οι επιθέσεις ληστείας.

Τελικά, πόσο απαλλαγμένη είναι η σύγχρονη κοινωνία από αντιλήψεις που υποβαθμίζουν την κοινωνική θέση της γυναίκας και συμπυκνώνονται σε φράσεις όπως «σιγά ένα χαστούκι ήταν» ή «κάτι του έκανε για να τη χτυπήσει», σε τραγούδια όπως «είμαι άντρας και το κέφι μου θα κάνω» ή σε λαϊκές παροιμίες «η καλή νοικοκυρά είναι δούλα και κυρά»; Ακόμα, είναι η κοινωνία έτοιμη να σπάσει τα κοινωνικά ταμπού που συνοδεύουν τη «κεκλεισμένων των θυρών» βία, ιδιαίτερα σε κοινωνικές-οικονομικές συνθήκες που μοιάζουν χαοτικές;

Με στόχο, λοιπόν, να προβληματίσουμε την τοπική κοινωνία, αποφασίσαμε σε μια από τις δράσεις ευαισθητοποίησης, που πρόκειται να υλοποιηθούντην 25η Νοεμβρίου 2014 – Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, να “εμπλέξουμε” μια ομάδα μαθητών. Κάπως έτσι, ξεκίνησε γύρω στα μέσα Σεπτέμβρη η συνεργασία μας με τη μαθητική ομάδα φωτογραφίας του 1ου Ιπποκράτειου Λυκείου, υπό τον συντονιστικό βλέμμα και τη φροντίδα της εκπαιδευτικού κας Καραγιάννη Σοφίας.

Η αρχική ιδέα ήταν να πραγματοποιηθεί μια έκθεση φωτογραφίας, με θέμα τη γυναίκα,  από τους μαθητές και η καλύτερη φωτογραφία να αποτελέσει το εξώφυλλο στο περιοδικό «Νήσος Κως» για το τεύχος Νοεμβρίου. Βασική μας επιδίωξη ήταν να εμπλακούν οι μαθητές μ” ένα δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο και να εστιάσουν στην αποτύπωση της γυναίκας, μέσα από τις δικές τους προσωπικές νοητικές αναπαραστάσεις. Η ιδέα αυτή στην πορεία εμπλουτίστηκε μέσω της συνεργασίας μας και μέρος του αποτελέσματος σήμερα φιλοξενείται στις σελίδες αυτού του περιοδικού.

Στην 1η μας συνάντηση ενημερώσαμε τους μαθητές για την έκθεση φωτογραφίας και για τη συνεργασία με το περιοδικό «Νήσος Κως», λαμβάνοντας εξαρχής τη θετική τους ανταπόκριση. Με μοναδικό έναυσμα τη λέξη «γυναίκα», δόθηκε η ελευθερία στον καθένα ξεχωριστά  να συλλέξει το υλικό που ήθελε και από κοινού να δώσουν ένα τίτλο για την έκθεση φωτογραφίας. Επιπλέον, αφήσαμε στην κρίση τους, τον τρόπο με τον οποίο θα αναδεικνυόταν η φωτογραφία για το εξώφυλλο του περιοδικού. Οι ίδιοι οι μαθητές αποφάσισαν, αφού συλλέξουν τις φωτογραφίες, να επιλέξουν οι ίδιοι κάποιες απ? αυτές και στη συνέχεια η καλύτερη να αναδειχθεί από δυο νέους ανθρώπους- επαγγελματίες φωτογράφους, προτείνοντας τον Μιχάλη Πατάκο και τον  Γιάννη Παπαποστόλου.

Μέχρι σήμερα, ακολούθησαν  δυο ακόμα συναντήσεις, η μια από τις οποίες αφιερώθηκε σε βιωματικές ασκήσεις με την ομάδα, με στόχο να ενεργοποιηθούν συγκινησιακά και νοητικά οι μαθητές σε θέματα φυλετικών στερεοτύπων και σχέσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συνάντηση αυτή τέθηκαν εκ μέρους των μαθητών ερωτήματα σε σχέση με την βία κατά των γυναικών, στα οποία αφιερώσαμε χρόνο για να συζητηθούν. Η 2η συνάντηση αποσκοπούσε στην παρουσίαση του φωτογραφικού υλικού και την ανάδειξη της φωτογραφίας του εξωφύλλου, από τους επαγγελματίες φωτογράφους.

Οι φωτογραφίες των μαθητών παρουσιάζουν διαφορετικές «φωνές γυναικών», στέλνοντας η κάθε μία ξεχωριστά το δικό της μήνυμα. «Φωνές γυναικών» είναι ο τίτλος που δίνουν οι μαθητές στην Έκθεση Φωτογραφίας, που θα πραγματοποιηθεί την 25η Νοεμβρίου 2014 στον «ΠΟΛΥΧΩΡΟ- ΣΦΑΓΕΙΑ» παράλληλα με άλλες δράσεις.

Ευχαριστούμε πολύ τον Διευθυντή του 1ου Ιπποκράτειου Λυκείου κ. Χαραμαρά  για την εμπιστοσύνη του, τους επαγγελματίες φωτογράφους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα χωρίς 2η σκέψη, τον εκδότη του περιοδικού «Νήσος Κως» κ. Ζ.Κουζούκα για τη φιλοξενία και τον ενθουσιασμό που αυτή γέννησε και κυρίως τους μαθητές και την κα Καραγιάννη Σοφία, που με την όρεξη και το μεράκι τους για τη φωτογραφία, κατάφεραν να δώσουν δημιουργική πνοή στις δράσεις μας.

Παναγιωτοπούλου Μελίνα, Ψυχολόγος

Φακίνου Χριστίνα, Κοινωνική Λειτουργός

Πορρή Ειρήνη, Κοινωνιολόγος

Η φωτογραφία του εξωφύλλου είναι  της Χρυσούλας Μεταξωτού με την Σαββίνα Κοκκίνη και την συγκατάθεση της οικογένειάς της.

Oι μαθητές που συμμετείχαν με δημιουργίες τους, ήταν oι εξής: Κοκκίνη Άννα Μαρία, Κοκκίνη Βαρβάρα, Παπανικόλα Διόνη, Κούρου Ελένη, Παρβαντώνης Κωνσταντίνος, Κοκκίνη Σαββίνα, Πανέρα Σοφία, Χριστοφοράκης Στέλιος, Παπαβασιλείου Χρύσα, Μεταξωτού Χρυσούλα.

πηγή: ?ΦΩΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ?“Νήσος Κως” – Τεύχος 38

25 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών
1ο ΓΕΛ ΚΩ “ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ” -project “ΦΩΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ”
μια πρωτοβουλία του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Κω
Η δράση επισφραγίστηκε με διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα τη ΓΥΝΑΙΚΑ όπου διακρίθηκε η συγκεκριμένη φωτογραφία της Χρυσούλας Μεταξωτού με μοντέλο τη Σαββίνα Κοκκίνη και έγινε εξώφυλλο του Περιοδικού ΝΗΣΟΣ ΚΩΣ

t38

Επίσης, ένα χρόνο μετά, στις 25 Νοεμβρίου 2015 Η έκθεση των φωτογραφιών των μαθητών του 1ου ΓΕΛ ΚΩ “Φωνές Γυναικών” θα φιλοξενηθεί σε εκθεσιακό χώρο στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα “Η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών στο επίκεντρο της Κεντρικής Διοικησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης” στις 27 Νοεμβρίου 2015 στο Δημαρχείο Περιστερίου. Διοργάνωση ΕΕΤΑΑ, υπο την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.
Συγχαρητήρια σε όλους!!!Μας αφορά όλους!!!

ΦΩΤΟ από την εκδήλωση «Φωνές γυναικών» στο Θέατρο Πολυχώρο Σφαγείο

About the Author

You may also like these