1711044193801

Το Πείραμα του Ερατοσθένη στο 1ο ΓΕΛ Κω «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»

Την Πέμπτη 21/3/2024, 20 μαθήτριες και μαθητές του σχολείου μας, συμετείχαν σε μία από τις πιο όμορφες δράσεις που πραγματοποιούνται στα σχολεία όλων των βαθμίδων: την επανάληψη του Πειράματος του Ερατοσθένη για να υπολογίσουν την Ακτίνα της Γης.

Στο σχολείο μας,το πείραμα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών: “UniversALL: αστρονομία για μαθητές ακριτικών περιοχών” και ταυτόχρονα συμμετέχοντας στην πανελλήνια εκπαιδευτική δράση «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης-2024» που διοργανώνει η  Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο  Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ.).

Το Πείραμα γίνεται την «πρώτη ημέρα της Άνοιξης», ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, κατά την οποία ο Ήλιος ρίχνει κατακόρυφα τις ακτίνες του στον Ισημερινό της Γης. Ως ημέρα εκτέλεσης των μετρήσεων τη φετεινή χρονιά ορίστηκε η Τετάρτη 20 Μαρτίου. Η συννεφιά όμως και χαλαζόπτωση που προέκυψε στην πόλη της Κω μας ανάγκασε να πραγματοποιήσουμε τις μετρήσεις την Πέμπτη 21/3.

Συνδυάζοντας και αξιοποιώντας τις γνώσεις τους από τη Φυσική, τη Γεωγραφία, τα Μαθηματικά την Πληροφορική τα παιδιά συμμετείχαν με ενδιαφέρον και ενθουσιασμό στην εκτέλεση του Πειράματος, με την επίβλεψη των καθηγητών Φυσικής κυρίου Ε.Παππή και κυρίας Μ.Τριανταφύλλου,  καταλήγοντας σε έναν υπολογισμό της Ακτίνας της Γης ,6374 km, πολύ κοντά στην αναμενόμενη τιμή R=6371km. (κάνοντας και τη σχετική διόρθωση λόγω της αλλαγής μέρας)

About the Author

You may also like these